Wednesday, February 16, 2011

Tips menggandakan wang pelaburan : compounding return

Dave Ramsey ada menyatakan :
A savings without a mission is a rubbish
Jadi, pernahkan anda menilai pulangan simpanan / pelaburan anda? Adakah simpanan anda mempunyai matlamat? Saya kira pasti ada bukan?
Setiap individu mahukan pulangan dr simpanan dan pelaburan yg dibuat. Mari kita belajar tentang 'Compounding Return', ia bermaksud pulangan yang diterima dr pelaburan +dan termasuk pulangan terdahulu.

Lebih lama kita melabur, lebih banyak pulangan akan diperolehi. Tak percaya? Let's do the math.

Untuk contoh di bawah ini, katakan,

Ali melabur RM5,000 pada tahun pertama ke dalam sebuah akaun pelaburan. Dan dia membiarkan saja wangnya disitu tanpa membuat apa-apa. Dia biar saja wangnya selama 15 tahun. Dengan kadar keuntungan purata 8% setiap tahun, dia akan memperoleh RM15,861. Banyak bukan? Itu hanya contoh yg sempoi. Bayangkan kalau anda melabur RM10,00/ RM20,00/ RM50,000? Lagi dahsyat pulangannya.Tips bagi menggandakan wang pelaburan anda dengan keajaiban 'compounding return':

1) Jangan belanja pulangan tersebut!

Untuk memastikan 'compounding return' sentiasa diperoleh dr pelaburan anda, jangan dibelanja setiap pulangan tahunan anda perolehi. Haii..kalau asik belanja mmg tak kaya-kaya. Biarkan sahaja keuntungan pelaburan di situ dan lihat berapa banyak ia akan berkerja utk anda. Dari tahun ke tahun akan datang, anda akan dapat melihat wang tersebut bekerja utk anda, dan ianya adalah 'passive income' kerana anda dah tak perlu buat apa-apa utk gandakannya. Hanya melabur, ingat objektif pelaburan dan duduk diam-diam.

2) Melabur untuk jangka masa panjang.

Hasil compounding return' hanya dapat dilihat dalam jangka masa panjang, bukan pendek!

3) Melabur seawal yg mungkin.

Orang yang melabur lebih awal, akan untung lebih awal! Kalau nak mula sejak lahir pon dah boleh tau. Usah berlengah lagi wahai kawan-kawan..

4) Bila ada wang lebih, tambah pelaburan anda

Mudah je kan? Biasanya yg susahnya kita ni ha..suka sangat berlengah! tepuk dada tanya selera

6 comments:

 1. memang banyak kan, yang penting pelaburan yang consistent dan berlandaskan syariah

  ReplyDelete
 2. memang best kalo consistent melabur...pernah buat entry tentang ni...tak tahu plak ianya dikenali Compounding Return..thanks to share

  ReplyDelete
 3. “The most powerful force in the universe is compound interest”..patutlah Einstein pernah berkata demikian..

  ReplyDelete
 4. Calculation tentang compounding return tu salah. Anda kata masukkan 5k pada tahun pertama..dan biarkan je...maksudnya tiada tambahan modal setiap tahun kan?????...at the end of year 15th... mana boleh 146k.... tu salah tu

  ReplyDelete
 5. Pengiraan tu salah... Mana bpleh macam tu... masuk 5000 tahun pertama biar aje jadi lebih RM140000 selepas 15 tahun... Betulkan balik pengiraan tu... kalau setiap tahun ditambah sebanyak RM5000 mkn betul.. tapi kira baliklah...

  ReplyDelete
 6. hehe..tq guys..corrected the figure. thx a lot for giving the meaningful feedback.

  ReplyDelete